<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d16343493\x26blogName\x3dLIFE\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://nadken9.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://nadken9.blogspot.com/\x26vt\x3d5861092146070977300', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
http://tokyosweets.blogspot.com
for Cakes, Cupcakes, Decorated
Cookies and Cake Toppers
Saturday, July 26, 2008

Terima kasih kepada yang datang melawat Nadiah hari ni.
Friday, July 25, 2008

Nurse tak bedong puun
mimpi apa tu.. senyum
Abang pun nak masuk jugak gambaq

Hari ni nak tengok baby kena jengok kat cermin saja laa...! Nurse kawai tak bagi pegang... sebab depa nak gomoi agaknya. Ummi baby hanya boleh masuk jumpa baby bila time nak bagi susu saja. Abah dok tengok baby... kira sleep saja! 1 hari 2 kali saja boleh tengok. Abah pun nak kena tidoq juga.. esok nak tanam taiban (uri).
Thursday, July 24, 2008

Sleeepy.....! Turun muka sapa la cek ni.
Main tangan Ummi


Assalamualaikum wrth wbth,
Nak bagitau kenalan-kenalan semua yang Nadiah dah selamat bersalin bayi Perempuan di Tokai University Hachioji Hospital pada pukul 17:19 petang tadi dengan berat 2808g. La ni dia tengah rehat2 kat Hospital. Siapa yang rajin nak melawat boleh la pi melawat dia tapi tak payah susah2 sangat sebab Hospital jauh dari eki... kalau yang ada kereta tu.. minyak mahai la ni... save save la nooo... Kepada yang dok contact Nadiah tapi tak dapat tu.. harap2 faham lah noo..! Bukan tak mau angkat phone.
Abah & Naael pula kena lepak kat rumah sebab esok nak kena mula operasi membasuh & menanam taiban (uri) baby.
Ok... Semoga dengan baby baru 24/7 ni akan menceriakan lagi keluarga kami.. InsyaAllah. Amin!
Monday, July 14, 2008

11 Julai 2008

  • 10:00 pagi - Hantar Naael ke sekolah. Terus berjalan kaki ke Keio Hachioji untuk pemeriksaan kandungan... dah 37 minggu :D
  • 10:52 pagi - Naik bus dari Hachioji ke Tokai Daigaku Byoin
  • 11:10 pagi - Ujian darah, air kencing, berat badan dan darah tinggi ... alhamdulillah... semua ok
  • 12:10 pagi - Ujian untuk melihat kesihatan jantung(heart beat) bayi selama 30 minit. Ujian adalah untuk mengesan sakit contraction dan bayi sihat atau lemas. Nurse beritahu bayi sihat. Alat yg digunakan sama macam di LR(Labour Room) kat Malaysia.
  • 13:30 ptg - Ujian imbasan(ultrasound) dilakukan. Bayi dah 2500gm dan diameter kepala dah capai 9cm.... bayi sihat... alhamdulillah!
  • 14:10 ptg - Ujian vagina(VE) dilakukan. Laluan untuk bayi keluar dah buka(dilated) 3cm. Mungkin rahim tengah mengeras ketika ujian dilakukan - sedikit pendarahan berlaku. Sensei masukkan tampon dan disarankan memakai pad.
  • 15:00 ptg - Pembayaran dilakukan dan semua selesai. Menaiki bas pulang ke rumah.
  • 15:15 ptg - Singgah di Lerepas untuk beli roti makan tgh hari... lapar sangat2 sbb tak sempat nak makan apa pun :(
  • 15:45 ptg - Sampai di rumah.
  • 16:00 ptg - Tunggu Naael balik. Makan petang bersama Naael. Lapar sungguh!! Check pad.. rupa2nya darah tak berhenti. Call Hubby dan hospital. Call kawan - bidan bersalin.
  • 16 ~ 17 - Hubby call kata hospital suruh pi check balik. Kawan akan datang ambil. Dalam masa yang sama contraction ada sikit2... tapi tak kuat. Siapkan beg baju.
  • 17:30 ptg - Kawan datang ambil untuk ke hospital. Terus ke bahagian kecemasan. Disuruh duduk atas kerusi roda... tapi tak mahu sbb tak sakit ;P
  • 17:40 ptg - VE dilakukan sekali lagi oleh Sensei yang sama... laluan dah buka sebanyak 4cm. Untuk hentikan pendarahan.. diletakkan 'gaze' sebanyak 3 lapis... sakitnya Ya Allah!!
  • 17:45 ptg - Terus dimasukkan ke LR untuk ujian contraction. Alat seperti pagi tadi... contraction tak kuat... jadi tak rasa sakit.
  • 18:00 mlm - Nurse sarankan ditahan di wad bersalin kerana kalau berterusan mungkin akan bersalin. Diberitahu anak kedua lebih senang keluar dan susah dijangka. Call hubby.
  • 18:15 mlm - Nurse datang beri makan yang dibeli oleh kawan kerana sudah lebih masa makan malam di hospital. Naael dijaga oleh kawan diluar LR. Kawan telefon hubby suruh bawa beg baju dan surat2 untuk masuk hospital. Contraction masih lagi tak kuat.
  • 18:40 mlm - 10 minit sekali nurse datang check. Bayi sihat dan cergas. Mintak untuk pulang ke rumah sbb tak sakit. Nurse berbincang dgn Sensei dan dibenarkan pulang dengan syarat apabila sakit sahaja terus datang ke hospital dalam masa 10 minit... yeaaay!
  • 18:45 mlm - VE sekali lagi dilakukan. Kain 'gaze' digantikan dengan tampon. Kawan call hubby untuk beritahu tak jadi dimasukkan ke wad... hehheheh... boleh terus pulang. Hubby dalam perjalan pulang ketika ini. Tunggu Naael habiskan makanan. Rupa2nya kawan belikan makan malam sekali untuk Naael... kenalah tunggu dia makan sampai habis. Rahim masih lagi mengeras beberapa kali.
  • 19:00 mlm - Pulang ke rumah. Kawan temankan sehingga hubby sampai di rumah. Disarankan berehat dan kurangkan bergerak untuk memanjangkan tempoh bayi di dalam kandungan kerana bayi terlalu kecil. Kadang2 boleh sampai seminggu ke 2 minggu :D HEAVEN!!!!! sbb dok tidoq saja.... ahhahahahahha....

Conc : Alhamdulillah baby sihat... sampai skang still OK... mak jangan risau naaa... klau Kak Yong sakit... Kak Yong call mak bg tau naaa.... contraction masih tak kuat... kekadang ada kekadang tak dak... on and off... huiiissshhh hari yg mendebarkan sungguh!!
Saturday, July 05, 2008

jeng jeng jeng...... hari nih untuk breakfast buat Puteri Ayu.... teringin nak makan sungguh kuih nih sejak sebelum balik msia lagi.... bila kat msia terlupa plak nak makan sbb ada makanan lain yang lebih sedap..... hahhahahahahah.... pelik sungguh sbb tiap2 hari pi market tapi lupa untuk beli :D bila dapat buat kuih baru puas hati makan...mau taknya.. dapat dalam 40 bijilebih... sampai ke petang tak habih2 lagi... kuih ni pun lembut dan gebu saja sampai ke petang..... resepi ada kat Nad Recipes.... dapat dari forumer....
first batch Puteri Ayu... sedap :D
haaaa... sayuran nih dapat dari mini-kebun semalam :D tapi 2 biji timun sudah dimakan bersama garam belacan... hehhehe...
Friday, July 04, 2008

hari ni... pepagi terasa lapar la plak... tapi nak masak liat skit.... :D jadi makan jer roti paratha dengan kuah dal semalam yang dipanaskan sampai likat skit.... untuk tea time... buat Fruit Tart... crust dia semalam lagi dah buat.... simpan dalam tupperware yang kedap udara... boleh tahan lama..... insyaAllah
Roti Paratha dengan Kuah Dal
Fruit Tart and Choc Tart

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

---------------------------------------------------------
1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

---------------------------------------------------------------

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

987654321 x 9 - 1 = 8888888888
9876543210 x 9 - 2 = 88888888888

Brilliant, isn't it?
---------------------------------------------------------

And look at this symmetry:
1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=12345678987654321

------------------------------------------------------------

How about ACHIEVING 101%?

What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula that might help

answer these questions:

If:

A B C D E F G H I J K L M N O
P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.


If:
H-A-R-D-W-O-R- K

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%


And:
K-N-O-W-L-E-D-G-E

11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%


But:

A-T-T-I-T-U-D-E
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%


THEN,
look how far the love of God will take you:


L-O-V-E-O-F-G-O-D
12+15+22+5+15+6+7+15+4 = 101%


Therefore, one can conclude with

mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge

will get you close, and Attitude

will get you there,
It's the Love of God that will

put you over the top!

Thursday, July 03, 2008

sebenarnya obento nih dah lama buat untuk Hadi tapi tak di'update'kan ke blog saja... bila penyakit 'MIM' (bak kata merpatis) melanda.... apa pun tak buat :P
nasi goreng tomato, telur dadar dan sausages
nih actually onigiri bentuk Lori Balak dan Ambulans 3D... bila masuk dalam Obento Bako (bekas bekal)... tak nampak dah design dia....

semalam tatau nak masak apa untuk dinner.... mungkin dah dekat nak bersalin kot.. sbb tak lalu sangat nak makan dah.... korek-korek resepi kat group... ternampak resepi 'Asam Pedas Daging' sumbangan Ray.... hehehehheh... cuba jangan tak cuba!!! Alhamdulillah... sedap.. :D hanya perlu lengkuas, serai dan daun limau purut... bahan-bahan dia simple saja...

ni lah rupanya asam pedas tuh.... resepinya ada kat blog resepi yer....